Social Icons

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΙ – 30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΤΕΙ ΚΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ

Φέτος έχουμε γενέθλια! Η πιο σωστά κλείνουμε 30 χρόνια ως ΤΕΙ!! 24 Νοεμβρίου 1983 και ο Ν. 1404 ορίζει ότι τα πρώην ΚΑΤΕΕ από την επόμενη σχολική χρονιά θα είναι ΤΕΙ.
Από τότε μέχρι τώρα στον χώρο της Εκπαίδευσης έγιναν αρκετά και πλέον η σχολή μας δεν είναι Επισκεπτών – Επισκεπτριών Υγείας αλλά τμήμα Κοινοτικής Υγείας. Καλό; Κακό; Θα δείξει. Πάντως είναι σημαντικό αλλά και συμβολικό ότι φέτος μετά από 30 χρόνια και ο ΠΣΕΥ, έγινε με ΦΕΚ (μένουν να δρομολογηθούν και οι απαιτούμενες ενέργειες), ΝΠΔΔ!!
Για την ιστορία λοιπόν, στην μεν νεότερη Ελλάδα η Βασίλισσα Όλγα το 1875 ιδρύει το «Νοσοκομικό Παιδευτήριο» 6η κατά σειρά νοσηλευτική σχολή στον τότε γνωστό κόσμο.
 Το 1923 ιδρύεται η Σχολή Διπλωματούχων Αδελφών Νοσοκόμων και Επισκεπτριών του Ε.Ε.Σ. 
Το 1930 το Παιδευτήριο ονομάζεται Ανώτερη σχολή Αδελφών Νοσοκόμων. 
Σωτήριο έτος 1938 και ιδρύεται η ΑΣΕΑΝ (Ανωτέρα Σχολή Επισκεπτριών Αδελφών Νοσοκόμων) η οποία θέλοντας να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες κύρια στην πρόληψη  την Δημόσια Υγεία και την πρόνοια, από προδιαγραφή δέχεται μόνο απόφοιτες εξαταξίου γυμνασίου.
 Το 1948 ιδρύεται η Σχολή αδελφών Νοσοκόμων του Στρατού
Βέβαια εκτός από την Ιστορία υπάρχει και η Μυθολογία… η οποία θέλει την γυναίκα του Ασκληπιού Ηπιόνη και τις κόρες του Ιασώ και Υγεία να τον βοηθούν στο έργο του.
Ιστορικά όμως η πρώτη Επισκέπτρια Υγείας είναι η Φοίβη (60μχ), πρώτη διάκονος και συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου.
Ενδιαφέροντα  στοιχεία για όσους επιθυμούν στην πανηγυρική έκδοση για τα 100 χρόνια του Θεραπευτηρίου Ευαγγελισμός των Νοσοκομειακών Χρονικών ( τόμος 46 τεύχη 1-2 Ιανουάριος-Ιούνιος 1984) και στην ιστοσελίδα του               ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ