Social Icons

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΔΕΙΚΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


                                                                                     Στα μισά του δρόμου η ισότητα
                                                                                      με  την  Ελλάδα ασθμαίνουσα...

            Ο Δείκτης Ισότητας των φύλων εκφράζει την συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου, ως μία διαδικασία αξιολόγησης των επιπτώσεων που προκύπτουν για τις γυναίκες και τους άνδρες από κάθε σχεδιαζόμενη ενέργεια: τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τα προγράμματα, σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα.
            Η αρχή της ισότητας των φύλων και ιδιαίτερα η ουσιαστική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, έχει εκτιμηθεί από τον ΟΗΕ και την ΕΕ ως συστατικό της Δημοκρατίας, της προόδου και της ευημερίας των κοινωνιών, επηρεάζει τις μείζονες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις όλων των χωρών. Αποτιμάται δε σε πλήθος πεδία και συμπυκνώνεται στην πολιτική της ενσωμάτωσης του φύλου των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της ζωής.
            Το κύριο ισονομιστικό στοιχείο της Ε.Ε. στη σχέση των φύλων πληροί, οργανικά, τις προϋποθέσεις αποκλεισμού διάκρισης προς την γυναίκα ή τον άνδρα.
            Την τελευταία 10ετία ορίστηκε το πλαίσιο κοινής μεθοδολογίας για την επίτευξη του στόχου της ισότητας με την θεσμική ευθύνη του EIGE* ως προς την ανάδειξη αποτελεσματικών πολιτικών από πλευράς Ε.Ε.
            Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση του Δείκτη Ισότητας των Φύλων, ακολουθώντας τα βήματα του ΟΗΕ (Gender Empowerment Index / Δείκτης Ενίσχυσης Φύλου - ΔΕΦ).
            Ο Συνεκτιμητικός Δείκτης Ισότητας των φύλων του EIGE (scores of the Gender Equality Index) παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2013 στα όργανα της Ε.Ε. Αποτιμάται ως συνθετική μέθοδος μέτρησης της ισότητας των φύλων και χαρτογραφεί τα χάσματα μεταξύ των δύο φύλων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Εξασφαλίζει η Ε.Ε. μ'αυτόν τον τρόπο στα κράτη και ενδιαφερόμενους φορείς δεδομένα και στοιχεία προκειμένου να βελτιώσουν τις πολιτικές και να επιταχύνουν διαδικασίες για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στην Ευρώπη. Ο Δείκτης αυτός περιλαμβάνει έξη επιλεγμένους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες.
            Προκύπτει (πίνακας) ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στα μισά του δρόμου για την επίτευξη μιας κοινωνίας ισότητας των φύλων.
       Η μέση βαθμολογία είναι μόλις 54 για το σύνολο των 27 χωρών στον τομέα της ισότητας. (Το 1 ισούται με απόλυτη ανισότητα και το 100 με πλήρη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.)
         Η Ελλάδα στους πέντε τομείς εμφανίζεται κάτω από τον μέσο όρο του συνόλου των χωρών της Ε.Ε. (ΕΕ: 54.0 - Ελλάδα: 40.0) και τρίτη από το τέλος. Εμφανίζεται τελευταία στη στήλη της ποιοτικής και ποσοτικής διαθεσιμότητας σε χρόνο (ελεύθερος από οικιακές εργασίες χρόνος σε σχέση με αυτόν του άνδρα - καταμερισμός οικιακών εργασιών κατά φύλο). Επίσης δεν εμφανίζει καλή θέση στην εκπαίδευση (20η θέση), στην εργασία (21η) και στη συμμετοχή στις θέσεις εξουσίας (18η).
            Εντυπωσιακή θέση παρουσιάζει η χώρα μας στην οικονομική κατάσταση (εισόδημα) της Ελληνίδας, καθώς κατέχει τη 15η θέση ως προς την οικονομική ανεξαρτησία, μπροστά από πλήθος χωρών, π.χ. Εσθονία, Τσεχία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, κ.ά.
            Το ποσοστό της χώρας μας στον τομέα αυτό είναι 63.3, έναντι του μέσου όρου 68,9 της Ε.Ε. Η Γερμανία δεν βρίσκεται από πλευράς τιμών μεταξύ των Σκανδιναβικών χωρών (11η). Το Λουξεμβούργο εμφανίζει την μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των δεικτών "εισόδημα" (90,9) και "θέσεις εξουσίας" (14,7).
            Στο βαθμό ισότητας στην υγεία η Ελλάδα κατέχει την 8η θέση, ενώ η Ιρλανδία την 1η. (Σημειώνουμε ότι η επιθυμητή διακοπή κύησης δεν έχει επιτευχθεί στη χώρα αυτή, όπως και στη Μάλτα [6η θέση].) Όμως, ισότητα στην υγεία ως προς τί; Καθώς τόσο η κατάσταση υγείας των γυναικών, η χρήση υπηρεσιών υγείας, η προσφορά υπηρεσιών υγείας και οι "βουβές" ανάγκες υγείας έχουν να κάνουν με τις βιολογικές διαφορετικότητες των γυναικών σε σχέση με αυτές των ανδρών. Η διάκριση μεταξύ βιολογικού φύλου και κοινωνικού φύλου μάς παραπέμπει σε "διαπλοκή" των δύο παραγόντων ως προς την παρουσία έμφυλων υγειονομικών ανισοτήτων. Αν λάβουμε υπόψη ότι η Ελληνίδα συμβάλλει στο "απόθεμα υγείας" όλων των μελών της οικογένειας και κατ' επέκταση επαυξάνοντας τη συνολική οικονομική ωφελιμότητα του νοικοκυριού, πράγμα που τεκμηριώνεται στην στήλη "ΧΡΟΝΟΣ" -όπου εμφανίζεται τελευταία στον πίνακα- πώς γίνεται η Ελληνίδα να κατέχει την 8η θέση στο σύνολο των Ευρωπαίων γυναικών στον τομέα της υγείας;
            Επισταμένη μελέτη των ειδικών σημείων υπολογισμού της ΥΓΕΙΑΣ είναι επιβεβλημένη.

                                                             ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
            Η 25η θέση της Ελλάδας στον συνθετικό δείκτη μέτρησης της ισότητας των δύο φύλων (Gender Equality Index) δεν είναι πρόοδος για μια χώρα που έχει από το 1981 φορέα προώθησης της Ισότητας (ΓΓΙ), περίπου 20 χρόνια από την υιοθετημένη πολιτική της Ε.Ε. για ουσιαστική ισότητα και πάνω από 40 χρόνια θέσπισης νομοθεσίας της Ε.Ε. για ισότητα και ίσες ευκαιρίες των φύλων. Επίσης 20  χρόνια από την Πλατφόρμα του Πεκίνου (FWCW) και κυρίως 60 περίπου χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης (1957).
            Η αξία του δείκτη που προαναφέρθηκε, απεικονίζει την πρόοδο που συντελείται σε τομείς και αγαθά όσον αφορά την ισότητα των φύλων και την επισήμανση των διαφορών μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε.
            Ας αυτοαξιολογηθούμε ως χώρα, αξίζει τον κόπο.


   Η Πρόεδρος του Σωματείου
  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ "ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ"

        Βάσω Μαργαριτίδου-Τιμπλαλέξη
             email:  womanh@otenet.gr
     



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ